Διάβασα στο τεύχος Νοεμβρίου (Νο 23) το άρθρο του Κ.Ψούνη με τίτλο “Εθνικά Άδικα” και θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα πάνω στο θέμα. Ο Κώστας, καλόπιστα, θέλησε να κάνει τον “συνήγορο του διαβόλου” και να παρουσιάσει, όπως λέει, την “άλλη όψη”. Το τι τελικά παρουσιάζει ας το δούμε λίγο προσεκτικά, να δούμε κι εμείς που έχουμε “άδικο”!
Πρώτα-πρώτα, αναφέρεται στο περίφημο πια Σκοπιανό και μας λέει ότι η γειτονική χώρα είναι μικρή, ανίσχυρη κτλ. Και πως κακώς η χώρα μας δεν δέχεται παράγωγο της λέξης Μακεδονία στο πρόβλημα του ονόματος. Το Σκοπιανό είναι μεγάλο θέμα και οπωσδήποτε δεν επαρκεί εδώ ο χώρος για την ανάλυσή του. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι το όνομα αλλά ο αλυτρωτισμός των γειτόνων μας. Τα Σκόπια αποτελούν σοβαρό παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και δημιουργούν προβλήματα σε όλα τα όμορα κράτη. Η αστάθεια αυτή δημιουργείται ακριβώς από τη θνησιγένεια και μακροπρόθεσμα την μη βιωσιμότητα ενός κράτους στο κέντρο μιας ανήσυχης περιοχής και η οποία (αστάθεια) εντείνεται από έναν αλυτρωτισμό με “όχημα” το όνομα! Αναγνωρίζοντάς τους, λοιπόν όπως αυτοί θέλουν, δεν λύνεται το πρόβλημα, αντίθετα τα προβλήματα για μας τότε θα αρχίσουν, νομιμοποιώντας έναν αλυτρωτισμό που για δεκαετίες τώρα (εις παχυλήν άγνοια του νεοελληνικού κράτους που επέμενε ότι το πρόβλημα είναι ανύπαρκτο) δρα εις βάρος μας. Παράδειγμα η Βουλγαρία, η οποία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν ως Μακεδονία τα Σκόπια, αλλά όχι μόνο οι σχέσεις τους δεν εξομαλύνθηκαν αλλά είναι τεταμένες αφού οι Βούλγαροι αρνούνται την ύπαρξη Μακεδονικής εθνότητας, γλώσσας, κλπ. Με την Αλβανία επίσης υπάρχουν πολλά “αγκάθια” στις σχέσεις της με τα Σκόπια λόγω των Αλβανών που σύντομα θα είναι πλειονότητα στο πολυεθνικό κράτος. Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είμαστε τίποτα “εξωγήινοι” που τα “έχουμε” με όλους τους γείτονές μας, αλλά ορθώς αντιδρούμε όταν θίγονται τα συμφέροντά μας, όπως άλλωστε κάνουν όλα τα κράτη.
Η αναφορά ότι και εμείς έχουμε “Στόχο” με χάρτες όπου τα Σκόπια είναι “δικά” μας είναι τελείως άστοχη, αφού ο Κώστας αγνοεί παντελώς ότι ενώ στη χώρα μας η άποψη αυτή δεν έχει απήχηση, στους δίπλα υποστηρίζεται από το δεύτερο σε ψήφους κόμμα των Σκοπίων, με επίσημες δηλώσεις του τύπου: “Θα κάνουμε το επόμενο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη”. Φανταστείτε πχ τη Νέα Δημοκρατία να εξέθετε τέτοιες απόψεις! Δεν θα ανησυχούσαν τότε οι Σκοπιανοί; Καμία σύγκριση επομένως δεν δύναται να γίνει.
Κατόπιν ο Κώστας φαίνεται να έχει μπερδευτεί, αφού γράφει για θέματα άσχετα με το παρόν, όπως ο ρατσισμός, λες και ο ρατσισμός είναι εθνικό θέμα της Ελλάδος ή έχει κάποια σχέση με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Οποία σύγχυσις...
Μετά τη βόλτα σε άσχετα θέματα, επανέρχεται να μας πει ότι επίσημη θέση της χώρας στο Κυπριακό είναι να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι από την Κύπρο! Αυτό πάλι που το βρήκε, ο...Αλλάχ το ξέρει. Φυσικά ζούσαν Έλληνες και Τούρκοι μαζί στο νησί σε αναλογία 7/3 και σήμερα θέση της Ελλάδος είναι η αποχώρηση μόνο των στρατευμάτων κατοχής και όχι μαζί τους αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων που ζούσαν, κατά κανόνα, ειρηνικά στο νησί με τους Έλληνες, κατά το παρελθόν.
Αυτά τα ολίγα λοιπόν, για να μην... ψαρώνουν μερικοί αφελείς με εύκολες “θέσεις” που δεν αποτελούν σοβαρές τοποθετήσεις στα εθνικά μας ζητήματα.