Όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ούτε έδρασε ο δαίμων του τυπογραφείου. Σωστά διαβάσατε. Εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει στο Πολυτεχνείο και τμήμα Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, κάτι που έλειπε από ένα Επιστημονικό Ίδρυμα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και του οποίου οι φιλοδοξίες, θέλουμε να πιστεύουμε, δεν σταματούν εδώ.
Σε γενικά πλαίσια η εκδοτική δραστηριότητα θα περιλάβει τα παρακάτω πεδία:
- Πανεπιστημιακά συγγράμματα αναφοράς
- Τεχνικές εκδόσεις
- Νέες εκδόσεις βιβλίων γενικής παιδείας
- Επανεκδόσεις σημαντικών βιβλίων του Ε.Μ.Π.
- Έκδοση πρακτικών συνεδρίου και λοιπές εκδόσεις.
Η εκδοτική προσπάθεια ξεκινά με την έκδοση του βιβλίου «Ελληνικά Σπίτια» του Νίκου Εγγονόπουλου, ο οποίος, για όσους δεν γνωρίζουν, υπήρξε Δάσκαλος της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν εκδοθεί 45 τίτλοι βιβλίων: πανεπιστημιακά συγγράμματα, βιβλία γενικής Παιδείας, τεχνικές εκδόσεις, επανεκδόσεις σημαντικών βιβλίων του Ε.Μ.Π., καθώς και εκδόσεις πρακτικών Συνεδρίων.
Υπό έκδοση είναι τα εξής βιβλία:
- The Beginnings of Western Science, David Lindberg (μτφρ. Η. Μαρκολέφα)
- Analyse Fonctionnelle, Haim Brezis (μτφρ. Δ. Κραββαρίτη-Ν. Παπαγεωργίου)
- Die Ideologische Struktur der Staedte, Jan Despo (μτφρ. Κ. Σερράου)
- Εκκλησίες στην Ελλάδα μετά την Άλωση, Χ Μπούρα
- Ιστορικός Βιομηχανικός Εξοπλισμός Επτά Πόλεων, 19ος - 20ος αι. , Ερευνητική Ομάδα Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών - Ε.Μ.Π.
Μέσα στο 1997 υπάρχει η φιλοδοξία να έχουν εκδοθεί συνολικά 15 τίτλοι που θα έχουν προταθεί από τις συγγενέστερες επιστημονικά περιοχές, από τους διδάσκοντες ή και από τους φοιτητές.
Δεν δημιουργείται ένας ακόμη εκδοτικός οίκος, αλλά γίνεται μία εμπορική παρέμβαση στην αγορά του βιβλίου, όχι με κερδοσκοπική διάθεση, άλλα με τη φιλοδοξία να καλυφθούν κενά και ανεπάρκειες, να βελτιωθεί η ποιότητα των συγγραμμάτων, να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να αγοράσουν βιβλία που μέχρι τώρα ήταν απλησίαστα σ’ αυτούς και να εμπλουτισθούν οι βιβλιοθήκες του Ε.Μ.Π. και άλλων Α.Ε.Ι. Επίσης, καταπολεμείται το καθεστώς του ενός και μοναδικού συγγράμματος και προωθείται ο θεσμός της πολλαπλής βιβλιογραφίας.
Το επιστημονικό, επιτελικό και διαχειριστικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας θα αναλάβει η Επιτροπή Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων και Εκδόσεων Ε.Μ.Π., η οποία θα αναζητήσει και την εφαρμογή της μεθόδου της κοινοπραξίας με εκδοτικούς οίκους.
Η αρχική δαπάνη λειτουργίας καλύπτεται από την Επιτροπή Ερευνών με το ποσό των 22 εκ. δραχμών. Πρόκειται να κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση από το Β΄ΚΠΣ που θα καλύψει τόσο την εκδοτική δραστηριότητα του Ε.Μ.Π., όσο και το κύκλωμα παραγωγής και διανομής έντυπου εκπαιδευτικού υλικού. Μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθεί και για την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας τυπογραφικής μονάδας. Το κόστος λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων για τα τρία πρώτα χρόνια θα ανέλθει στο ποσό των 45 εκ. δραχμών. Από το τέταρτο έτος και έπειτα εκτιμάται ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.
Η διακίνηση και η προβολή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Ε.Μ.Π. ανατέθηκε, μετά από σχετικό διαγωνισμό στον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη.