www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Τέχνες)

Σύντομη παρουσίαση της Biennale di Venezia 2000 28/7/2000

Η "Μπιενάλε" της Βενετίας, είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις, διάφορα δρώμενα, αλλά και ομιλίες διακεκριμένων δημιουργών. Ο όρος biennale, εκφράζει ουσιαστικά μία έκθεση που πραγματοποιείται ανα δύο χρόνια, ενώ το βασικό βραβείο είναι το Λιοντάρι, το σύμβολο της πόλης της Βενετίας. Οι εκθέσεις ως επί το πλείστον παραμένουν ανοικτές για το κοινό από τις αρχές του καλοκαιριού, μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Χωρίζεται σε έξι τομείς, εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου και χορού. Οι δύο πρώτες πραγματοποιούνται εναλλάξ ανα έτος, οπότε υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς. Αυτό το καλοκαίρι, πραγματοποιείται έκθεση αρχιτεκτονικής, η οποία έχει τίτλο "Περισσότερη ηθική, λιγότερη αισθητική" ( More ethics, less aesthetics ), και αναφέρεται στην πόλη την τρίτη χιλιετία. Παρακάτω παρουσιάζονται σύντομα οι φετινές εκθέσεις, καθώς και διαδικαστικές πληροφορίες, ώστε όσοι το αποφασίσουν, να επισκευθούν τη Βενετία αυτήν την περίοδο.

7η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής

Διάρκεια 18/6 μέχρι 29/10 και ώρες 11πμ-7μμ, κλειστή κάθε Δευτέρα. Διευθυντής εκθέσεως, Massimiliano Fuksas, χώρος Giardini di Castello και Arsenale (παλιά ναυπηγεία). Όπως αναφέρθηκε, η διοργάνωση έχει γενικό τίτλο Citta: Less aesthetics, more ethics, και αναφέρεται στην πόλη την τρίτη χιλιετία. Ο διαγωνισμός που προηγήθηκε της έκθεσης, αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα των εκτιθέμενων αντικειμένων, αλλά εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα διεθνή περίπτερα, ως αρχιτεκτονικές προτάσεις. Την κριτική επιτροπή συνέστησαν οι Massimiliano Fuksas, Frederic Migayorou, Paul Virilio, James Wines και Greg Lynn. Ο διαγωνισμός ήταν και φοιτητικός, αλλά από ελληνικής πλευράς δεν υπήρχε φοιτητική συμμετοχή, απ' όσο γνωρίζω. Στο διαδίκτυο υπάρχει έκθεση στη διεύθυνση www.labiennaledivenezia.net/gb/archi.html ενώ οι συμμετοχές ήταν, όπως συνηθίζεται, από μεγάλα ονόματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν τα παρακάτω: Χρυσό Λιοντάρι Jean Nouvel, Ειδικό βραβείο καλύτερου ξένου περιπτέρου στο Ισπανικό Περίπτερο, Ειδικό βραβείο Bruno Zevi στον Joseph Rukwert, ειδικό βραβείο αρχιτέκτονα στον Thomas Krens, ειδικό βραβείο εκδότη στον Eduardo Luis Rodriguez (εκδότη του Architectura Cuba), ειδικό βραβείο στον φωτογράφο Ilya Utkin για αρχιτεκτονική φωτογραφία, ενώ με Χρυσό Λιοντάρι έργου καριέρας τιμήθηκαν οι Renzo Piano, Paulo Soleri και Jorn Utzon. Όσον αφορά το διαγωνισμό, τιμήθηκαν με έπαινο οι αρχιτέκτονες Christopher Corubert, Shuhei Endo και Pasi Kolhonen, και οι φοιτητικές ομάδες 1.Michael Benarroch, Amandine Batsele, Mehdi Berrada, 2.Thomas Bisiani, Stefano antonello και 3.Domenico Cannistraci, Pietro Chiodi, Matteo Constanzo και Valerio Franzone.

Ελληνικές συμμετοχές

Παρακάτω παρουσιάζονται οι έλληνες αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με τη σειρά που εμφανίζονται στο site της Biennale. Γιάννης Αίσωπος, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Κατερίνα Διακομίδη-Νίκος Χαρίτος, Δημήτρης Ησαίας-Τάσσης Παπαιωάννου, Πηνελόπη Χαραλαμπίδου, Μαρία Κοκκίνου-Ανδρέας Κούρκουλας, Τάκης Κούμπης, Νίκος Κτενάς, Χριστίνα Λουκοπούλου-Ηρώ Μπερτάκη-Κωστής Πανήγυρης, Παντελής Νικολακόπουλος, Marcos Novak, Αλέξανδρος Πατσούρης, Ζωή Σαμουρκά, Αθανάσιος Σπανομαρίδης-Ιωάννης Ζαχαριάδης, Δημήτρης Τσακαλάκης, Κατερίνα Τσιγαρίδα-Αλέξανδρος Σκουλάκης-Νίκος Καλογήρου, Σοφία Βυζοβίτη, Άρης Ζαμπίκος.

57η Διεθνής Έκθεση Κινηματογράφου

Η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό έκθεση της Βενετίας, είναι η έκθεση κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιείται από 30/8 μέχρι 9/11 στο Venice Lido, και περιλαμβάνει παρουσιάσεις νέων,αλλά και παλαιών ταινιών, καθώς επίσης και απονομή βραβείων σε σεναριογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες κλπ. Είναι η παλαιότερη των εκθέσεων, και αποτελεί πραγματική γιορτή, κάνοντας βέβαια την γενικά ακριβή Βενετία απλησίαστη. Διευθυντής της έκθεσης αυτής είναι ο Alberto Barbera, ενώ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Milos Forman, και υπεύθυνος για το πρώτο βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους, Luigi De Laurentis, είναι ο Atom Egoyan. Απονέμονται τα παρακάτω βραβεία:

1. Βραβεία film biennale

Χρυσό λιοντάρι καλύτερης ταινίας, Grand Prize κριτικής επιτροπής, Ειδικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, Βραβείο καλύτερης απόδοσης, "Coppa Volpi" βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου, και αντίστοιχα καλύτερου γυναικείου, Marcello Mastroianni βραβείο καλύτερου νεου ή νέας ηθοποιού, Χρυσό Μετάλλειο από τον Πρόεδρο της Συγκλήτου.

2. Σύγχρονος Κινηματογράφος (Cinema of the present)

Eπιλογή ταινιών φαντασίας (fiction), εκτός διαγωνισμού, με κριτήριο επιλογής το ανανεωτικό πνεύμα.

3. Όνειρα και προοπτικές (Dreams and Visions)

Επιλογή ταινιών εκτός διαγωνισμού, που χαρακτηρίζονται ως "εμπορικές", και έχουν πρωτότυπα στοιχεία στην παραγωγή.

4. Νέες Περιοχές (New Territories)

Επιλογή ταινιών και audio-visual υλικού σε διαφορετικά format, εκτός διαγωνισμού, αποτελούμενα από διαφορετικής έκφρασης και τεχνοτροπίας φόρμες (means and expressive forms), τα οποία χαρακτηρίζονται από την αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης στην κινηματογραφική παραγωγή.

5. Corto-Cortissimo (Tαινίες μικρού μήκους)

Επιλογή ταινιών μικρού μήκους, διαγωνιζόμενες, μέγιστης διάρκειας 30 λεπτά, εκ των οποίων θα βραβευθούν τρείς. Η πρώτη με το Ασημένιο Λιοντάρι, και οι άλλες δύο με Ειδικής Μνείας βραβεία.

6. Εβδομάδα Κριτικών

Επιλογή 7 πρωτοεμφανιζόμενων ταινιών, εκτός διαγωνισμού, που επιλέχθηκαν από τα 7 μέλη του Εθνικού Σύνδεσμου Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου. Όλες οι μεγάλου μήκους ταινίες που παρουσιάζονται στις διαφορετικές ενότητες, διαγωνίζονται για το Πρώτο Βραβείο (Premio Venezia Opera Prima) - Luigi De Laurentis. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 5-7 διεθνείς προσωπικόττητες του σινεμά και του πολιτισμού, ενώ το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από τη δωρεά του Filmauro, αξίας $100.000, ώστε να μοιραστεί ισόποσα μεταξύ σκηνοθέτη και παραγωγού. Επίσης, ο σκηνοθέτης λαμβάνει 20.000 μέτρα φίλμ από την Kodak. Τέλος, το Χρυσό Λιοντάρι Έργου Ζωής, απονέμεται σε ένα άτομο με σημαντική προσφορά στον κινηματογράφο, από το Συμβούλιο της Διοίκησης της Biennale. Περισσότερες πληροφορίες, και πρόγραμμα εκδηλώσεων στη www.labiennaledivenezia.net/gb/cinema.html.

Μουσικές παρουσιάσεις

Με διευθυντή το Bruno Canino, η μουσική έκθεση προσφέρει ένα κύκλο 16 συναυλιών, με έναρξη 3 Μαίου στο θέατρο Toniolo in Mestre, και συνεχίζεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου σε χώρους ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως στην εκκλησία του San Samuele, με έργα Α.Schoenberg, και στην Arsenale, παράλληλα με την έκθεση αρχιτεκτονικής. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των Garuti, Xenakis, Corghi, Daugherty 21/9, αλλά και του διαφορετικού Trilok Gurtu 22/9. Περισσότερα στη διεύθυνση: www.labiennaledivenezia.net/gb/music.html.

Θεατρικά Δρώμενα

Το τμήμα θεάτρου του Giorgio Barberio Corsetti's, παρουσιάζει ένα κύκλο 9 έργων, με επαναλήψεις μέσα στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο. Έναρξη 2 Ιουνίου στο Teatro Arsenale, το οποίο έχει καθιερωθεί ως η μόνιμη βάση του θεατρικού τμήματος της Biennale. Τα έργα που παρουσιάζονται, Ariosto, Shakespeare, Ντοστογιέφσκι, Ίψεν, αλλά και παραλλαγές πάνω σε έργα των Monteverdi και Gibbons, κλείνουν με την παράσταση ενός σύγχρονου θεάτρου, το οποίο αντλώντας στοιχεία από το μεσαιωνικό θέατρο συνδυάζει ακροβατικά, μουσική και χορό, και ονομάζεται circus-theatre. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: www.labiennaledivenezia.net/gb/theatre.html.

Εκδηλώσεις Χορού

Οι χορευτικές παραστάσεις πραγματοποιούνται μεταξύ 28 Ιουνίου και 7 Σεπτεμβρίου, στο Teatro Verde του νησιού San Giorgio, διευθύντρια των οποίων είναι η Carolyn Carlson. Οι εκδηλώσεις έχουν πολυμορφικό χαρακτήρα, αφού οι συμμετοχές είναι από διάφορες χώρες. Ξεκινώντας από την Carlson, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά της σε μουσική Philip Glass, έπονται συμμετοχές όπως της Taiwan, με το U-Theatre, τους Ιάπωνες Kodo και Sankai Juku, αλλά και από το Θιβέτ, την Τουρκία, το Ισραήλ (Batsheva Dance Company) κλπ. Οι παραστάσεις γίνονται με τη μορφή κύκλου, αποτελούμενου από 7 κομμάτια, με επαναλήψεις κυρίως τον Ιούλιο. Παράλληλα διοργανώνονται workshops και μικρές παραστάσεις στην Accademia Isola Danza, προσφέροντας αυτοσχεδιαστικές δημιουργίες. Περισσότερα στη διεύθυνση: www.labiennaledivenezia.net/gb/dance.html.

Ειδικές πληροφορίες για ενδιαφερόμενους

Το να ταξιδέψει κανείς για πρώτη φορά στη Βενετία είναι από μόνο του μια εκπληκτική εμπειρία, πόσο μάλιστα να συνδυαστεί με εκδηλώσεις σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Γενικά είναι ένας πολύ ποιητικός χώρος, και αν πετύχετε εποχή με λίγο κόσμο (όχι καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Καρναβάλι) θα νομίσετε οτι έχετε ταξιδέψει στο χρόνο, και τόσο οι σημερινοί κάτοικοι, όσο και οι τουρίστες φαίνονται εντελώς ξένοι με το τοπίο. Έχεις δε συνεχώς την εντύπωση οτι από κάποιο στενό θα εμφανιστούν οι άνθρωποι στους οποίους ανήκει ο χώρος, οι Βενετοί από το Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση. Όσον αφορά τη Biennale, τουλάχιστον της αρχιτεκτονικής, το εισιτήριο είναι 15.000 ιταλικές λιρέττες, για κάτω των 26 ετών (δεν υπάρχει φοιτητικό, αυτό είναι κάτι αντίστοιχο) και το κανονικό εισιτήριο είναι 25.000 λιρέττες. Όσο για τη διαμονή, δεν συμφέρει να μείνετε στην παλιά πόλη. Καλύτερη επιλογή, είναι η Venezia mestre, ο πρώτος σταθμός του τρένου μετά τη Santa Lucia (την παλιά πόλη δηλαδή). Αν και εκεί σας φαίνεται ακριβά, δοκιμάστε πόλεις μακριά από τη Βενετία, με τις οποίες υπάρχει συχνή επικοινωνία με τα τρένα, όπως Πάδοβα,Τρεβίζο ή Βερόνα. Άλλα αξιοθέατα της Βενετίας που δεν πρέπει να χάσετε είναι: από τα πιο δημοφιλή, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου και η ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει, το Παλάτι των Δόγηδων ακριβώς δίπλα, με τις πασίγνωστες τοιχογραφίες βενετσιάνικης τεχνοτροπίας, η εκκλησία Santa Maria dei Miracoli, αλλά και ο περίφημος περίπατος στη Riva degli Schiavoni, αρχικά παράλληλα στο Μεγάλο Κανάλι, και μετά εσωτερικά στα σοκκάκια. Για κάτι πιο σύγχρονο, η συλλογή Peggy Guggenheim, με έργα διασήμων νεώτερων καλλιτεχνών (Picasso, Rodin, Braque, Kandinsky, αλλά και Monet, Turner κλπ). Αν πάλι θέλετε να γυρίσετε την πόλη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προμηθευτείτε ένα χάρτη, και ξεκινήστε από το σταθμό του τρένου με την ακόλουθη πορεία: di Spagna, San Leonardo, Maddalena, Strada Nova, περιοχής Cannaregio (τουριστική περιοχή με μάσκες κλπ). Στη συνέχεια αν θελετε να δείτε και τα εξωτερικά νησιά, το κοιμητήριο στο νησί San Michele, και τα Murano και Βurano, βγαίνετε από τα σοκκάκια στη Fondamente Nuove. Ακολουθούν, Santa Maria dei Miracoli, Campo Santi Giovanni e Paolo, Palazzo Querini-Stampalia e Pinacoteca, περιοχής Castello. Aκολουθούν Palazzo Ducale, piazza San Marco, περιοχής San Marco. Πορεία στα σοκκάκια μέχρι τη Γέφυρα της Ακαδημίας, περιοχή Dorsoduro, όπου βρίσκονται η Συλλογή Guggenheim, και η Gallerie dell' Accademia. Γενικά, και εδώ ισχύει οτι τα πιο εύκολα προσβάσιμα σημεία είναι και τα πιο ακριβά, οπότε για φαγητό κλπ, ψάξτε για πιο εσωτερικά στέκια, τα οποία προτιμούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Μ Π
ΦΟΙΤΗΤΗΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ (αρχιτεκτονική)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ac_id=15&ar_id=50