ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Ας αλλάξουμε την ατζέντα 16/3/2012

Νομίζω ότι είναι καιρός να αλλάξει η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης αποσύροντας κάπως τα θέματα του παρελθόντος που μας διχάζουν και αναδεικνύοντας περισσότερο θέματα ως προς το τι κάνουμε από εδώ και πέρα, πώς διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον και γενικά εστιάζοντας σε αυτά που μπορούν ακόμα να μας ενώνουν. Η κόντρα προδότες – μνημονιακοί έναντι πατριωτών – αντιμνημονιακών νομίζω είναι ατέρμονη και άγονη. Όπου υπάρχουν σκιές, το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Όσοι έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ας τα υποβάλουν ή / και δημοσιοποιήσουν. Τα υπόλοιπα δε βοηθούν γιατί μπερδεύουμε τη συζήτηση για αύριο με την αποδελτίωση του χθες. Εκλογές έρχονται, δεν πρέπει να συζητήσουμε το τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Τα τετελεσμένα και δεδομένα της κατάστασής μας τα ξέρουμε λίγο πολύ όλοι. Ας εστιάσουμε στο από τώρα και μετά. Ας βοηθήσουν και οι δημοσιογράφοι να διαμορφώσουμε μια ατζέντα πιο παραγωγική.

Προτείνω τα ακόλουθα κεντρικά ζητήματα:

Α) Δικαιοσύνη: η αν μη τι άλλο μη εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης (βραδιά απόδοση δικαίου, παραγραφές, ανυπαρξία ισηγορίας, σκιές σε αποφάσεις, περιορισμοί στη δίωξη πολιτικών προσώπων κλπ.) δεν επιτρέπει να έχουμε μια υγιή δημοκρατία. Όσο δε λύνουμε αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει προοπτική επανάκαμψης και εξυγίανσης. Ας δώσουμε το χρόνο που πρέπει στη δημόσια συζήτηση για το πώς θα ξεκινήσουμε από το Α’ της Δημοκρατίας, αυτό που στα περισσότερα δυτικά κράτη είναι δεδομένο κι όχι ζητούμενο. Ιδέες υπάρχουν πολλές για ταχεία ανατροπή της ντροπιαστικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Στη διάθεσή σας για τις δικές μου.

Β) Στρατηγική ανάπτυξης: θα συζητήσουμε επιτέλους πώς θα αρχίσουμε να μεγαλώνουμε ξανά την οικονομική πίτα; Θα αποφασίσουμε ποιοι είναι οι κλάδοι στους οποίους θα επενδύσει στρατηγικά η χώρα; Θα συζητήσουμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα ρευστότητας και θα «απεγκλωβίσουμε» τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας; προσωπικά έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση: χωρίς να βγούμε από το Ευρώ, μέσω του τοπικού τραπεζικού συστήματος να δώσουμε τον τρόπο και το κίνητρο του απεγκλωβισμού όλων όσων σήμερα έχουν παγωμένες απαιτήσεις από το κράτος (τράπεζες, ιδιώτες και επιχειρήσεις) ή και από ιδιώτες. Δείτε λεπτομέρειες για το «πώς» στην πρότασή μου με τίτλο «Ρευστοποιώντας το χρέος μας».

Γ) Στρατηγική κοινωνικής αλληλεγγύης: θα συνεννοηθούμε για το ποια είναι τα ελάχιστα που θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες που κατοικούν στη χώρα; Θα συνεννοηθούμε ποια είναι αυτά και πώς εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο για το μέλλον; Έχει νόημα να προχωράμε μπροστά αδιαφορώντας για τις απώλειες;

Μήπως είναι καιρός να δώσουμε το χρόνο και την ενέργειά μας στο πώς θα συμφωνήσουμε σε έναν κοινό τόπο για αυτά τα θέματα ώστε να αρχίσουμε να βαδίζουμε προς τα μπρος ; έχουμε άλλο την πολυτέλεια το παρελθόν να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας;

Με τιμή

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Ρευστοποιώντας το χρέος μας

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099