ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Editorials
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

#24 - Υπάρχει Αγιος Βασίλης; 1/12/1996

Δεκέμβριος. Χειμώνας. Το 1996 φεύγει. Το Johnny Walker έρχεται. Λεφτά δεν έρχονται, παρότι κάναμε το καλύτερο πάρτυ του 1996, διότι ο μπάρμαν α) δεν ήταν ένας, β) δεν ήταν δύο, γ) δεν ήταν τρεις, δ) ήτανε χίλιοι δεκατρείς, ε) κερνάγανε όλο τον κόσμο, στ) τα πίνανε και μόνοι τους, αλλά δεν πειράζει, εμείς και σεις να’σαστε καλά και να ξαναπεράσουμε όμορφα, όμορφα, όμορφα (τραγουδιστά). Όσο για το θέμα του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας το ΝΥΓΜΑ εκπόνησε μακροσκελέστατη επιστημονική έρευνα, το απαύγασμα της οποίας παραθέτουμε προς γνώση και συμμόρφωση. Για όσους, λοιπόν, έχουν ακόμα απορίες:

Κανένα γνωστό είδος ταράνδου δεν μπορεί να πετάξει. ΑΛΛΑ υπάρχουν ακόμα 300.000 είδη ζωντανών οργανισμών που δεν έχουν ταξινομηθεί και, παρότι η πλειοψηφία τους είναι έντομα και μικρόβια, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρχουν ιπτάμενοι τάρανδοι.

Υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια παιδιά (άτομα κάτω των 18) στον κόσμο. ΑΛΛΑ αφού ο ’η Βασίλης δεν ασχολείται με μουσουλμάνους, ινδουιστές, βουδιστές, μας μένει τελικά περίπου το 15%, δηλαδή περίπου 378 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Population Reference Bureau. Σύμφωνα δε με τις απογραφές, σε κάθε νοικοκυριό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 3,5 παιδιά. ’ρα μιλάμε για 91,8 εκατομμύρια νοικοκυριά. Παραδοχή: Υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό παιδί σε κάθε νοικοκυριό.

Εξαιτίας των διαφορετικών ζωνών ώρας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την περιστροφή της γης, ο ’η Βασίλης έχει 31 Χριστουγεννιάτικες ώρες για να «δουλέψει». Αυτό μας δίνει 822,6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο. Με άλλα λόγια, ο ’η Βασίλης έχει περίπου 1,21msec για να παρκάρει, να κατέβει απ’ το έλκηθρο, να κουτρουβαλήσει κάτω από την καμινάδα, να γεμίσει τις κάλτσες, να αφήσει τα δώρα κάτω από το δέντρο, να φάει τα κεράσματα της νοικοκυράς, να ξανανεβεί την καμινάδα, να πηδήξει μέσα στο έλκηθρο και να τρέξει μέχρι το επόμενο σπίτι. Παραδοχή: Τα 91,8 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι κατανεμημένα ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια της γης (χωρίς να υπολογίζουμε τα 4/5 που καταλαμβάνονται από θάλασσα), πράγμα που δεν ισχύει, αλλά μας βοηθάει στους υπολογισμούς μας. Δηλαδή το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται στο κέντρο μιας τετραγωνικής έκτασης με εμβαδόν περίπου 1,11 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. ’ρα η απόσταση μεταξύ κάθε νοικοκυριού είναι περίπου 1,05 χιλιόμετρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνολικό ταξίδι 96,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Χωρίς να υπολογίζουμε τις απαραίτητες (μέσα σε 31 ώρες) στάσεις για φαΐ και άλλες βιολογικές ανάγκες, καταλήγουμε ότι το έλκηθρο του ’η Βασίλη πρέπει να αναπτύσσει ταχύτητα σχεδόν 3,12 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα (3000 φορές την ταχύτητα του ήχου). Για να γίνει κατανοητή η διάσταση του προβλήματος ας παραθέσουμε μερικά ακόμα στοιχεία: το πιο γρήγορο όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ (είναι φυσικά διαστημόπλοιο) αναπτύσσει ταχύτητα 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο ή μόλις 216 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα. Τέλος, ένας (μη βιονικός) τάρανδος τρέχει το πολύ με 25 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το φορτίο του έλκηθρου. Υποθέτοντας ότι το κάθε παιδί ζητάει για δώρο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι βάρους κατά μέσον όρο 1 κιλού (λέμε τώρα), το έλκηθρο πρέπει να κουβαλάει 91,800 τόνους παιχνιδιών, χώρια το μη αμελητέο βάρος του ’η Βασίλη. Κινούμενος πάνω στο έδαφος, ένας τάρανδος μπορεί να τραβήξει το πολύ 150 κιλά βάρους. Ακόμα κι αν ένας ιπτάμενος τάρανδος (βλέπε σημείο 1) μπορούσε να τραβήξει 10πλάσιο βάρος, θα χρειαζόντουσαν όχι οκτώ ή δέκα αλλά 61.200 υπερφυσικοί τάρανδοι (και κάμποσοι ακόμα τόνοι αναβολικά). Οι τάρανδοι αυτοί αυξάνουν το συνολικό βάρος στους 97.920 περίπου τόνους (με μέσο βάρος ταράνδου 100 κιλά και εξαιρουμένου του βάρους του ελκήθρου παρακαλώ). Πάλι για χάρη της κατανόησης των διαστάσεων επισημαίνουμε ότι αυτό είναι βάρος τετραπλάσιο του Queen Elizabeth (υπερωκεάνιο).

97.920 τόνοι ταξιδεύοντας με 3,12 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα δημιουργούν τρομερή αεροδυναμική αντίσταση - οι τάρανδοι θα «ανάβουν» όπως οι μετεωρίτες που εισβάλλουν στη γήινη ατμόσφαιρα. Το επικεφαλής ζευγάρι ταράνδων θα απορροφήσει 14.3 πεντάκις εκατομμύρια Joule! Το δευτερόλεπτο! Το καθένα! Πιο περιγραφικά: θα εξαχνωθούν ακαριαία αφήνοντας εκτεθειμένους τους ταράνδους πίσω τους και δημιουργώντας εκκωφαντικά ακουστικά κύματα στο πέρασμά τους. Όλη η ομάδα των ταράνδων θα εξαϋλωθεί σε 4,26 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο ’η Βασίλης στο μεταξύ θα δέχεται φυγόκεντρες δυνάμεις 17.500,06 φορές μεγαλύτερες της βαρύτητας. Με βάρος 130 κιλών (και λίγο του βάζουμε) θα γίνει πινέζα στην πλάτη του έλκηθρου αφού θα δεχτεί 4.315.015 χιλιόγραμμα δύναμης.

Συμπέρασμα: Αν ΥΠΗΡΧΕ όντως κάποτε ’γιος Βασίλης και έκανε πράγματι αυτήν τη δουλειά, τώρα δεν υπάρχει πια...

Τα βασικά στοιχεία του παραπάνω απαυγάσματος συγκεντρώθηκαν από το Διαδίκτυο στη σελίδα http://www-server.bcc.ac.uk/~zcapl61/santa.html

ΝΥΓΜΑ Περιοδικό - Ομάδα Σύνταξης
1994-1997
’λλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός ’ρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Editorials
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Μια γνώμη για το πάρτυ

Ανακοίνωση για Πάρτυ

Ανακοίνωση για εκδηλώσεις

Γιατί δεν υπάρχει ’γιος Βασίλης

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός ’ρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Editorials
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099